csütörtök, április 17, 2008

Halló és tűzoltók

A németek - a berliniek meg kiváltképp - dallamos hallóval köszöntik érkezéskor egymást. Pont úgy, mintha szembetelefonálnák a másikat. Általában a jó öreg nyugdíjasokat is lehallózzák továbbá protokolláris eseményekkor is mennek a nagy hallók. Ilyenkor általában csak a sznob seggfejek köszönnek vissza guten tággal(Kelet-Berlinben gyakran Juten Tah-hal).
Ez most azért lett hirtelen ilyen fontos közölnivalóm, mert épp hazajött az egyik lakótársam (hárman vannak, mindenki nagyon kedves és német), aki harsány Hey-jel üdvözölt, és az a furcsa, hogy a másik lakótárs is mindig így szokott köszönni, az előbb össze is tévesztettem őket. Nem tudom, ez tendencia-e vagy csak a mikrokörnyezetemben kialakult szokás, mindenesetre kezdek aggódni a jó öreg Hallóért.

Amúgy ma voltam a berlini tűzoltóságon, ahol kb. ugyanolyan értelmes kérdések hangoztak el, mint amilyenek magyar sajttájokon szoktak. (A sajtóanyagot mondjuk USB Sticken adták ide. Na itt azért még nem tartunk.) Írtam belőle előbb szédületes 48 sort, amit később meg kellett húznom 33-ra.